Ми на Facebook

Наш YouTube

ПочитатиПро історіюПро людей

Волочиськ – місто фотографинь та фотографів

Перегляди

У це важко повірити, але у Волочиську вміли фотографувати ще до появи інстаграму та нових моделей айфонів. До того ж «лайкали» їх фото навіть монарші особи.

На цьому фото зображена віньєтка, яка посвідчувала, що фотографиня Тоня Шехтмейстер, власниця ательє у м. Волочиську, була удостоєна похвального відгуку Його Імператорської Високості, великого князя Бориса Володимировича – онука імператора Олександра II. Судячи із напису, нагородження відбулося у повітовому центрі Волинської губернії, до якого належала Волочиська волость – місті Старокостянтинові. Фото недатоване, орієнтовно – до 1914 року

Окрім того, відомі й інші власники фотоательє у нашому містечку на початку XX ст. (у дужках вказано роки, під якими згадуються у документах): у Волочиську – дворянин Феодор Подчашинський (1887), купець Давид Ковальов (1887), селянин Іван Іванович Барабанов (1905-1907), міщанка Іта Іцьківна Фаєрштейн (1906-1915); у селі Фридрихівка – Мойше-Меєр Брікман (1907), міщанин Іося Баран (1913-1915), Тауба Срулева Теслер (1913-1915)

Як бачимо, «вільні дати» для них закінчилися у 1915 році, коли до нас у повній мірі прийшла Перша Світова Війна.

фото з особистого архіву Juri Kusmak

Залиште Ваш коментар

Залишити відповідь