Ми на Facebook

Наш YouTube

Архів пресиПочитатиПро історію

«Диверсія» у кінотеатрі та гоголівські читання в Голохвастах: про що писала «Зоря» 70 років тому?

Перегляди

Як жили волочисьці у далекому 1952-му році? Інтереси і турботи людей помітно відрізнялися від сучасних. Ніщо так яскраво не передає дух того періоду, як публікації районної газети «Зоря». Окремі з них можуть видатися нам із вами досить потішними, хоча насправді час був далеко не безхмарним…

Жителі Волочиська біля газетного кіоску «Союзпечаті». Орієнтовно початок 1950-их років. Фото із фондів Волочиського історико-етнографічного музею.

БРАКОРОБИ ІЗ РАЙКІНОТЕАТРУ.

Щоразу, після демонстрування дитячого кінофільму, в райкінотеатрі можна почути скарги дітей про те, що вони, проглянувши кінокартину, нічого не зрозуміли тільки через те, що дуже часто допускається бракоробство з боку механіка тов. Атаманюка. Немов би звичкою стало те, що при демонструванні дитячого кінофільму повинна обов’язково по декілька разів перериватися кінокартина, дуже часто гасне світло, або зупиняється мотор, або демонструється кінокартина з неймовірною швидкістю.
Особливо велике бракоробство допускалося при демонструванні дитячих кінофільмів «Загибель орла», «Честь і слава» і інших.

В.Кондрацький, учень Волочиської 2 середньої школи. (газета «Зоря», 31 січня 1952 року.

ЧОМУ НИЗЬКА ПРОДУКТИВНІСТЬ ХУДОБИ В КОЛГОСПІ «12-РІЧЧЯ ЖОВТНЯ»?

З року в рік громадське тваринництво в колгоспі «12-річчя Жовтня» село Гарнишівка дає низьку продуктивність і майже не приносить колгоспові ніяких прибутків. Так, у минулому 1951 році в середньому від фуражної корови тут надоїли 974 літри молока, нижче середнього районного удою молока, а доярки Бобик О. і Татаревська одержали удій ще нижчий.

Чому це так? Перш за все, тому, що керівники колгоспу не приділяють цій важливій галузі колгоспного виробництва потрібної уваги, не контролюють роботи тваринників, рідко бувають на фермах.

А тут панує повне безладдя, допускається велика плинність робочої сили. Тільки за один рік на молочно-товаровій фермі змінилося два зав. фермою, чотири доярки. Мінялися працівники і на вівцефермі. Серед працівників ферм низька трудова дисципліна. Окремі з них з’являються на роботу, коли їм побажається, несвоєчасно годують тварин, погано доглядають їх. Так, 8 грудня, корів майже цілу добу не доїли, тому, що доярки не з’явилися на роботу. Бувший голова МТФ т. Ципловський зовсім розвалив трудову дисципліну. Нерідко він з’являвся на ферму у п’яному вигляді, а правління колгоспу та його голова т. Богай зовсім не цікавилися цим.

Правління колгоспу своєчасно не потурбувалося про те, щоб добре підготувати ферми до зими, забезпечити худобу вдосталь кормами. План силосування бурякової гички не виконаний, а одну силосну кагату на 45 цнт. силосу не вкрили землею, внаслідок чого вона зіпсувалася. Завезення жому правління не організовує, хоч транспорт для цього є. Звичайно, що без міцної кормової бази, продуктивність корів не може зростати. На фермах не вистачає потрібної кількості інвентаря, немає граль, ліхтарів для освітлення, через що працівники ферм не можуть своєчасно починати роботи, проводити очистку приміщень.

Ні правління, ні парторганізація не спромоглись навіть обговорити листа красилівчан про те, щоб взяти худобу на соціалістичне збереження.

Керівникам колгоспу треба змінити своє ставлення до громадського тваринництва, приділяти йому більше уваги. Тільки тоді можна буде зробити цю галузь високопродуктивною.

Рейдова бригада «Зорі»: М.Татаревська – доярка-комсомолка, М.Прозоровська – колгоспний зоотехнік, М.Лятичівський – сількор. 13 січня 1952 р.

ЧИТАЮТЬ ТВОРИ М.В.ГОГОЛЯ

Ввечері, після роботи, колгоспники колгоспу ім. Леніна село Голохвасти відвідують сільську бібліотеку.

Особливо багато запитів зараз на твори великого російського письменника М.В.Гоголя.

Тракторист т. Ямковий прочитав твори Гоголя «Тарас Бульба», «Ревізор», доярка Медвідь С. прочитала «Ніч перед різдвом», «Мертві душі», «Сорочинський ярмарок».

Рахівник колгоспу Янчур Л.С. прочитала всі твори М.В.Гоголя, які є в бібліотеці.

Особливо великою популярністю у колгоспників користується книга «Тарас Бульба».

Ф.Федорков, газета «Зоря», 3 лютого 1952 року.

Залиште Ваш коментар