Ми на Facebook

Наш YouTube

ПодивитисьФакти pro Волочиськ

На честь кого названа вулиця Починка? Історія людини-легенди, яка створила Волочиськ, яким ми його знаємо.

Перегляди

15 березня виповнюється 100 років із дня народження Макара Івановича Починка (1921-1982) – людини, яка зіграла виняткову роль в історії нашого міста.

«Макар-будівник» – саме так інколи позаочі колеги і знайомі називали керівника Волочиського району (1961-62; 1965-72). Народжений у селянській родині на Чемеровеччині, молодим хлопцем М.Починок пішов на фронт Другої світової. Воював у морській піхоті командиром батареї 532-го мінометного полку 18-ї артилерійської дивізії. За особисту хоробрість був нагороджений орденом «Червона зірка» та медаллю «За оборону Ленінграда», у 1944 р. отримав важке поранення і повернувся на малу батьківщину.

На фронті розпочалась типова для того часу історія кохання. Молодий боєць зустрів санінструктора Діну Тимофіївну, яка не тільки стане дружиною Макара Івановича, але й відіграє важливу роль у житті нашого міста. Вона працювала першим директором новозбудованої Волочиської районної бібліотеки, отримала звання «Заслужений працівник культури України». Нещодавно ця легендарна жінка відзначила своє 95-річчя. Кажуть, що красива будівля нинішньої бібліотеки стала своєрідним подарунком від Макара Івановича дружині.

Наш герой активно долучився до розбудови зруйнованої країни. Після роботи у різних містах Хмельниччини, у 1961 р. його призначено керівником Волочиського району. Це стало поворотним моментом в історії Волочиська, адже саме завдяки Макару Починку у 1970 р. він отримав статус міста.

Саме завдяки організаторському таланту Починка наше місто перетворилося у справжній індустріальній центр регіону: побудовані й запрацювали завод «Номінал» (виробник конденсаторів постійної ємкості), плодоконсервний завод, швейна фабрика, два цегельні заводи, зерноелеватор, оптовий цех харчокомбінату, завод металовиробів, база пересувної механізованої колони, комбінат побутового обслуговування населення «Ювілейний», маслосирзавод, комбінат громадського харчування, хлібокомбінат, підприємство «Сільгосптехніка», машинолічильна станція для механізованого обліку. Вражає, чи не так?

Не забували і про соціальну сферу: збудовані СПТУ №5, 2 дитячі садки, районна бібліотека, нова поліклініка, готель, районний універмаг, ресторан «Золотий колос», Будинок зв’язку, дво- та триповерхові будинки, добудовано середню школу №1.

У цей час Волочиськ було газифіковано, проведено каналізацію та водопровід. 1968 р. розпочали роботу потужний телеретранслятор і радіостанція. Для районного центру кінця 1960-х – небачена розкіш.

У 1964 р. електричні мережі району підключено до Європейської електроенергосистеми, а в січні 1971 р. завершено електрифікацію колгоспів району, сільськогосподарських підприємств та населених пунктів.

В останні роки життя Макар Іванович працював головою виконавчого комітету Хмельницької обласної ради, де також встиг зробити досить немало.

Видатний керівник і господарник помер 4 серпня 1982 р. Його ім’я носять вулиці у Волочиську, Хмельницькому та Грицеві.

Залиште Ваш коментар

Залишити відповідь